Автор: Лъчезар Борисов, Фейсбук. Свързани текстове: 5 млрд. от фискалния резерв

...
Автор: Лъчезар Борисов, Фейсбук. Свързани текстове: 5 млрд. от фискалния резерв
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Къде изчезнаха над 5 млрд. от фискалния резерв?

Автор: Лъчезар Борисов, Facebook.

Свързани текстове: 5 милиарда от фискалния запас липсват поради бюджета на Асен Василев

Няма свободни средства, които да подкрепят бюджет 2023

Фискалният запас остава непрогледен, само че действително и изпразнен. Видимо от салдото на ръководство „ Емисионно “ при Българска народна банка към 28.04.2023 година фискалният запас е в размер на 10,159 милиарда лева В тази сума влизат европейските средства, в това число задатъците по Плана за възобновяване и резистентност, средствата от така наречен „ Сребърен фонд “, нуклеарните фондове, други целеви сметки на страната, както и свободните средства, които в действителност са спестяванията на държавното управление.

Ключовият въпрос обаче е какъв брой са в реалност тези спестявания на държавното управление и могат ли те да се употребяват в тежката спешна обстановка, в която се намираме сега.

Съгласно последната оповестена информация от Министерството на финансите, средствата по така наречен „ Сребърен фонд “ са 3,73 милиарда лева Европейските средства, в това число направеният задатък по Плана за възобновяване и резистентност, би следвало да приближават 6 милиарда лева. 

На база на обществената информация от предишни години по отношение на активността на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци “ и нейното екстраполиране, би следвало насъбраните средства във фондовете, с които се финансират дейностите за извеждане на нуклеарни мощности от употреба, да са над 2 милиарда лв..

Средствата на ВиК холдинга, както и други такива целеви средства, също се държат в Българска народна банка и са част от фискалния запас. Те би следвало също да са към 2 милиарда лева Самостоятелните бюджети на Национален осигурителен институт, учителският пенсионен фонд, Българска академия на науките и висшите учебни заведения също са по сметки в Българска народна банка и би следвало да са над 1.5 милиарда лева Всички тези суми вършат над 15 милиарда лева, а Българска народна банка демонстрира че във фискалния запас има едвам 10 милиарда лева?!?!!!!

Изводът е, че свободни средства, т. е. спестявания на държавното управление няма. Реално това значи, че няма и свободни средства, с които да се покриват настоящи разноски. Нивото на запаса от 10 милиарда лева демонстрира, че държавното управление най-вероятно заема пари от посочените нагоре фондове.

Ако би трябвало да обобщим, тъй че да стане ясно на всички, във фискалния запас няма свободни средства, които да подкрепят бюджет 2023, в противен случай, ще би трябвало да връщаме пари на фискалния запас, в това число и тези, които са изхарчени и са пристигнали по Плана за възобновяване и резистентност. България няма потребност от такава финансова политика!

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР